Baby blues en postpartum depressie

Je hebt vol verwachting op je geliefde gewacht en voelt je gelukkig om je kind eindelijk in je armen te houden. Na de geboorte begint echter een tijd van emotionele achtbaanritten voor de moeder. Soms voel je je dolblij, soms ongelooflijk verdrietig. In dit artikel leggen we uit wat de babyblues inhoudt en wanneer postpartumdepressie ernstig is.

Oorzaken van de babyblues

Tijdens de bevalling kan de kersverse moeder bijkomen, vooral vanaf de geboorte, zich laten verwennen en haar kleine lieveling leren kennen door veel tijd samen door te brengen. Maar er zijn ook veel tranen in de opsluiting. Zoals zo vaak ligt de oorzaak in de hormonen. Want na de bevalling vallen de hormonen die je tijdens de zwangerschap had ineens weg en is de endorfineproductie, die net op volle toeren draaide, weer op peil.

Bovendien daalt het oestrogeengehalte – het hormoon stabiliseert de stemming en gaat depressies tegen. Als je na de bevalling ineens beduidend minder oestrogeen hebt, krijg je last van stemmingswisselingen, emotionele instabiliteit en somberheid. De effecten van hormonale veranderingen kunnen ook worden waargenomen in verband met de menstruatiecyclus en de menopauze.

Samen met oververmoeidheid en uitputting vanaf de geboorte ervaar je emotionele chaos het ene moment voel je je dolblij, het volgende moment ben je verdrietig, huilend en heb je een slecht humeur. Deze verhoogde gevoeligheid stelt je ook in staat om de signalen van het kind beter waar te nemen en te interpreteren, dus het is ook een goede zaak.

Deze ups en downs worden de babyblues genoemd en treffen tussen de 50 en 80 procent van de moeders. Een exact aantal kan niet worden vastgesteld, aangezien de gevoelens van de getroffen vrouwen zeer subjectief zijn.

Vooral in de eerste dagen na de geboorte, wanneer je lichaam wordt blootgesteld aan plotselinge hormonale schommelingen, ben je gevoelig en voel je de babyblues. In de regel duren de zogenaamde huildagen maar kort, d.w.z. enkele dagen, maar de postpartum-stemmingsdaling kan soms tot tien dagen aanhouden.

Als er geen verbetering optreedt of als u zich in het eerste jaar na de zwangerschap depressief en lusteloos voelt, kan dit een teken zijn van postpartumdepressie (daarover later meer) bespreek dit zeker met uw verloskundige.

Laat de tranen stromen!

Wetende dat het normaal is om je zo te voelen en dat de oorzaak biologisch is, is een kleine troost voor veel getroffen vrouwen. Het helpt ook veel vrouwen dat de babyblues meestal vanzelf overgaat.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je huilt of verdrietig bent. Elke reden is geldig en heeft zijn rechtvaardiging.

Probeer je tranen niet in te houden of je zorgen opzij te schuiven. Als je moet huilen, laat het dan. Of het nu gaat om vreugde of zorgen, vermoeidheid of pijn bij het geven van borstvoeding laat je tranen de vrije loop. Overweldiging en zorgen kunnen je ook aan het huilen maken elke reden is prima. Om jou (en mogelijk je partner) op te vrolijken, volgen hier een paar handige tips over wat je kunt doen om de babyblues te bestrijden.

Tijd voor jou ‘Me-Time’

Neem regelmatig een pauze om je op jezelf te concentreren. Geniet bijvoorbeeld van een rustgevend bad met ons babyverzorgingsbadje Birch & Camomile. Dit is niet alleen goed voor de babyhuid, maar ook voor die van jou en geeft je rustige, ontspannende momenten met het natuurlijke kamille-extract en de hoogwaardige ingrediënten.

Ook na de zwangerschap kun je nog steeds genieten van onze Mama Organic Zwangerschapsthee en Mama Organic Nursing Tea is een geweldige manier om een ​​pauze te nemen in de vorm van een kopje. De biologische ingrediënten, de heerlijke aroma’s en de aangename warmte werken ontspannend zo maak je van theetijd jouw persoonlijke me-time. Juist deze kleine dingen kunnen, als je er bewust van geniet, je opbeuren, aarden en de wereld weer een beetje beter doen lijken.

Laat je verwennen

Een liefdevolle massage van je man zorgt ook voor ontspanning. Sluit je ogen en geniet van de zorgzame en ontspannende aanrakingen. Onze biologische baby-amandelolie is ideaal voor massages, omdat het je huid hydrateert. Wees ook niet bang om je eigen ouders of moeder erbij te betrekken.

Want als jij gelukkig en ontspannen bent, voelt het kind dat ook en dat kan de moeder-kindrelatie bevorderen.

Knuffel, knuffel, knuffel

Samen knuffelen is vooral belangrijk bij de bevalling zowel met de baby als met de vader. Geniet van de tijd samen en knuffel met je geliefde, het liefst met veel huid-op-huid contact en onder een warme deken. Dit versterkt de band tussen jullie en vooral de moeder-kind band kan groeien. Door samen te knuffelen komt oxytocine vrij, wat het vertrouwen en dus je band versterkt. Het hormoon verlaagt ook het stressniveau en bevordert ontspanning. Wat de band tussen jou en je geliefde nog meer kan versterken lees je in ons artikel 1×1 van bonding: wat is het, wanneer begint het en hoe werkt het?

De postpartum depressie

Het is volkomen normaal en hoort bij de babyblues dat je in de kraamperiode na de geboorte schommelt tussen een depressieve stemming, geluk, vreugde, angst en tranen. Zoals hierboven beschreven, verdwijnt deze sombere stemming meestal uiterlijk na een paar dagen. In tegenstelling hiermee is postpartumdepressie, ook bekend als postnatale depressie, die therapie vereist.

Als de babyblues in de eerste paar weken niet verbetert en de low langer aanhoudt, kunt u een postpartumdepressie hebben. Dit kan ook later optreden, in het eerste jaar na de bevalling. Het is een psychische aandoening die behandeling vereist.

Ongeveer 10-15% van alle moeders ontwikkelt een postpartumdepressie.

Overigens kunnen ook mannen door de nieuwe leefsituatie worden getroffen en depressief worden.

Veel vrouwen voelen zich schuldig, schamen zich of zijn geen goede moeder als ze zich depressief, verdrietig en onstabiel voelen. Andere moeders daarentegen hebben ambivalente gedachten over het kind en kunnen zich niet aanpassen aan de rol van moeder. Omdat postpartumdepressie zich sluipend ontwikkelt en sommige moeders de negatieve gevoelens uit schaamte verbergen, wordt de ziekte vaak pas laat herkend. Het is des te belangrijker dat je goed voor jezelf zorgt, symptomen van deze ziekte herkent en ook andere moeders steunt. Omdat deze ziekte elke moeder kan treffen.

Tekenen van postpartumdepressie

De symptomen van postpartumdepressie lijken sterk op die van depressie en worden voornamelijk gekenmerkt door gevoelens van verdriet, lusteloosheid, extreme vermoeidheid en een algemeen gebrek aan vreugde.

Deze gevoelens kunnen een grote impact hebben op het leven. Veel van de getroffenen voelen zich nauwelijks in staat om het dagelijkse leven met een baby aan te kunnen.

Een voorgeschiedenis van depressie (hetzij bij de moeder of in haar familie) kan het risico op de aandoening verhogen. Een traumatische ervaring tijdens de bevalling of bepaalde stress tijdens de zwangerschap kan ook postpartumdepressie bevorderen.

Naast bovenstaande symptomen kunnen bij postnatale depressie ook het volgende optreden:

 • Frequent huilen
 • Schuldgevoelens en zelfverwijt
 • Gevoel van hulpeloosheid
 • Paniekaanvallen
 • Verstoorde gehechtheid aan het kind
 • Angst om het kind pijn te doen
 • Geheugenverlies
 • Gevoelens van minderwaardigheid
 • Lichamelijke effecten zoals hoofdpijn, maagpijn, duizeligheid, slaapproblemen
 • Ongemakkelijk voelen
 • Gedachten aan zelfmoord

Wat te doen bij postpartumdepressie?

Vermoed je dat je een postnatale depressie hebt? De eerste stap is om er met je verloskundige of arts over te praten. Postnatale depressie treft niet alleen de moeder, maar kan ook een grote impact hebben op de interactie tussen moeder en kind en uiteindelijk een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van het kind. Het is daarom extra belangrijk om deze geestesziekte serieus te nemen en er geen taboe van te maken.

Een uitgebreide vragenlijst, de Edinburgh Postnatal Depression Scale, kan worden gebruikt om te bepalen of de getroffen persoon een postpartumdepressie heeft en in welke mate. Dit dient ook om het te onderscheiden van postpartumpsychose, wat een ernstige vorm van postpartumdepressie is.

De behandeling hangt af van de ernst van de ziekte. Als de depressie mild tot matig is, heeft psychotherapie de voorkeur boven medicamenteuze behandeling. Als de postpartumdepressie ernstig is, wordt psychotherapie aangevuld met het gebruik van antidepressiva.

Om een ​​hechtingsstoornis tussen de baby en de depressieve moeder te behandelen, kan het ook zinvol zijn om opgenomen te worden in een moeder-kindkliniek.

Postpartumdepressie betekent niet dat je een slechte moeder bent. Zoals eerder vermeld is het een ziekte die goed te behandelen is. Met therapie en de steun van artsen en uw dierbaren staat niets een sterke moeder-kind band in de weg.

Belangrijk: dit artikel kan een gesprek met de arts niet vervangen. Als u een postpartumdepressie vermoedt, aarzel dan niet om contact op te nemen met een arts, het is erg belangrijk dat depressie wordt behandeld. Praat ook met uw partner over uw ervaring.