Baby hechting tussen ouder en kind

Al tijdens de zwangerschap maar zeker na de bevalling draait het maar om één ding: hechting met je baby, oftewel het ontwikkelen van de emotionele band met je baby.

Er ontstaat een intense ouder-kindrelatie. Sommigen zullen dit intense gevoel van liefde, veiligheid, bescherming en warmte voor het eerst gaan voelen wanneer je je kind nog draagt, bij veel mama’s en papa’s ontwikkelt deze band zich pas in de dagen en weken na de geboorte.

Hechting met je baby kan en moet worden getraind en geïntegreerd in alledaagse momenten – bijvoorbeeld bij het verschonen van luiers. Hier leggen we uit hoe dit werkt en waarom dit een perfect moment is voor hecting met je baby.

Baby hechting in het dagelijks leven

Als je kleine schat er eindelijk is, heeft de kleine vooral in de eerste maanden van zijn leven één ding nodig: je nabijheid, die hem veiligheid en zekerheid geeft. In deze meest gevoelige fase is direct lichamelijk contact met jou essentieel, liefst op de blote huid (huid-op-huid contact), maar minstens zo belangrijk is dat jullie elkaar leren vertrouwen in allerdaagse situaties wat het hechtingsproces bevordert, zoals bijvoorbeeld het verschonen van luiers.

Veel baby’s huilen op de commode en zijn moeilijk te kalmeren, het is een terugkerende taak want om de zoveel uur gedaan moet worden waardoor het een goed moment is om samen te hechten, en er een zo rustig een mooi moment van te maken.

Hoe werkt babybonding bij het verschonen van luiers?

Dit begint bij de manier waarop de luiers word gewisseld. Want in tegenstelling tot de gebruikelijke gewoonte om je voeten vast te pakken om je baby op te tillen, geven baby’s er de voorkeur aan als je ze op hun zij draait en dan hun luier verwisselt en hun billen schoonmaakt.

Dit komt overeen met de natuurlijke bewegingsontwikkeling van je baby. Betrek je baby ook actief bij het verschoningsproces. Dit maakt het voor de kleintjes veel comfortabeler.

Zorg er ook voor dat je hoogwaardige producten gebruikt die zacht voor het babybilletje zorgen en roodheid en irritatie voorkomen – want alleen dan kan je baby ontspannen en zich goed voelen op de commode.

Neem de tijd

Het is ook erg belangrijk dat je de tijd neemt! Het verschonen van de luier moet niet worden gezien als een vervelende taak die – ook al stinkt het soms letterlijk – zo snel mogelijk wordt afgevinkt, maar als een intiem, oprecht moment tussen jullie twee. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk in het dagelijks leven en vooral onderweg natuurlijk, maar probeer bewust je tijd te nemen en te verlaten, vooral als je thuis bent.

Ja, en dan is creativiteit vereist, want binding ontstaat door veel kleine, zeer persoonlijke of schijnbaar irrelevante bewegingen, aanrakingen, direct huidcontact en ontmoetingen. Vind hier je eigen rituelen die voor jou werken en je goed voelen, en die je keer op keer toepast – dit geeft je baby geborgenheid, kalmeert de baby en brengt je vanzelf dichter bij elkaar.

Een paar tips wat je tijdens het verschonen kan doen

Verwen je kleine lieverd bijvoorbeeld met een voetmassage na het verschonen van de luier, als de kleintjes nog met hun blote billen in het rond schoppen, door met zachte druk de ene voet na de andere van de hiel tot de kleine tenen te masseren. Herhaal dit vijf of zes keer aan elke kant. Als je baby dit leuk vindt, kun je hetzelfde doen voor de kleine handjes.

Maak van het verschonen een spel bijvoorbeeld door te gaan zingen, Zing iets voor je baby of zet een muziekje aan! Het maakt niet uit of het een kinderliedje is of je favoriete liedje, het kalmeert de kleintjes om je stem of muziek te horen en je zult zien – het ontspant ook jou!

Doe een paar gymnastiek- of yoga-oefeningen met je baby. Door zacht te strekken of voorzichtige bewegingen zoals fietsen met je benen, kun je je spieren en baby ontspannen en ook de darmactiviteit stimuleren.

Zoals je ziet zijn er veel individuele manieren en mogelijkheden om de band met je baby te versterken. Probeer gewoon uit wat jij en je baby leuk vinden, goed voelen, ontspannen en vooral leuk zijn.