Maak in bad gaan een ontspannende ervaring

De meeste baby’s houden van baden, ze kennen tenslotte het gewichtloze gevoel van de tijd in mama’s buik. We hebben een paar tips op een rijtje gezet om ervoor te zorgen dat je baby ontspannen is tijdens het baden en dat het baden ook prettig is voor kleine kinderen die bang zijn voor water.

Blijf rustig

Het belangrijkste is waarschijnlijk om kalm te blijven als baby’s schreeuwen, huilen of bang zijn. Wees er voor je geliefde en probeer erachter te komen wat je baby leuk vindt. Neem de angst van je kind serieus en forceer niets – dat is de enige manier waarop je baby je zal leren vertrouwen. Experimenteer met wat je kind wel en niet leuk vindt. En als niets gewoon wil helpen, dan is dat niet zo erg en probeer je het gewoon op een andere dag nog eens. Blijf kalm en leid je baby voorzichtig naar het water.

Gevoelige zorg

Kies voor het babybadje een gevoelige verzorging die de babyhuid beschermt en verzorgt. Wij raden alle ouders ons Birch & Chamomile babybadje aan, omdat de samenstelling van de natuurlijke ingrediënten zeer zacht is voor de huid en tevens de droge huid verzorgt. De extracten van kamillebloesem zorgen bovendien voor ontspanning en helpen je tot rust te komen. Ook onze babyshampoo & waslotion is heerlijk zacht en zo samengesteld dat het niet prikt in de ogen. Zo kun je je haar wassen zonder tranen. De shampoo verzorgt de gevoelige babyhoofdhuid tijdens het baden en maakt het haar gemakkelijk doorkambaar zonder te trekken.

De juiste instelling

Voor veel gezinnen is de avond een goed moment om de baby in bad te doen. Neem voldoende tijd zodat je niet gestrest raakt en een prettige sfeer voor je baby kunt creëren. Als het niet echt lukt met een ontspannen babybadje, kunnen er vele redenen zijn. Misschien is het te licht in de badkamer, is de sfeer onrustig of is de kamertemperatuur te laag. Zorgt voor een ontspannen sfeer en een aangename water- (36-37°C) en luchttemperatuur (23°C). De beste tips voor het eerste badje en hoe je je baby in bad moet doen vind je in ons artikel Babybadje: vanaf wanneer, hoe lang en waarmee?

Na het baden is voor het baden

Niet alleen de tijd in bad moet zo ontspannen mogelijk zijn – ook de tijd daarna hoort bij het baden. Droog je baby goed af na het badderen en knuffel hem in een handdoek of onze zachte babyponcho van microkatoen. Zeker in het koude seizoen kan het nog fijner zijn als je de poncho vooraf op de heater opwarmt. Na het bad met mama en papa op de bank knuffelen maakt de badervaring des te mooier en versterkt de band met jou. Alles over bonding – de magische ouder-kindrelatie – vind je hier in de 1×1 van bonding: wat is het, wanneer begint het en hoe werkt het?

Ontspannen drijven

Een geweldige manier om je baby kennis te laten maken met baden, is door te drijven. De meeste baby’s vinden het heerlijk om zo gewichtloos in het water te kunnen drijven. Je kunt het het beste uitproberen als je liefje tussen de 2 weken en 6 maanden oud is, want dan is de acceptatie van nieuwe dingen het grootst. Drijven doe je met de opblaasbare drijfring, die om het hoofdje van je baby wordt geplaatst.

Hierdoor blijft het hoofdje boven water en kan de rest van het kleine lichaam vrij in het water drijven – een heerlijk gevoel bijna als in mama’s buik. Floaten kan ook een positief effect hebben op de fysieke en emotionele ontwikkeling van je geliefde.

Vertrouwen door fysiek contact

Baby’s en baby’s moeten natuurlijk door je worden vastgehouden tijdens het baden, maar zelfs als je geliefde kan zitten, kan lichamelijk contact met je bijzonder belangrijk zijn. Als kinderen bang zijn om te zwemmen, helpt contact met je vaak – het schept vertrouwen en straalt veiligheid uit.

De kleintjes voelen zich snel verloren, vooral in grote badkuipen – badverkleiners of speciale babybadjes kunnen ook helpen. Veel baby’s voelen zich ook prettiger in een bademmer die hun ruimte beperkt – het was tenslotte hetzelfde in de maag. Maar zorg ervoor dat je een babybademmer gebruikt van een speciaalzaak die hiervoor is ontworpen.

Samen baden

Er is bijna niets leukers voor je geliefde dan samen in bad te gaan. Samen tijd doorbrengen in de badkuip bevordert de binding en schept vertrouwen. Trouw aan het motto: wat mama en papa graag doen kan zo erg niet zijn. Het fysieke contact en de onverdeelde aandacht in het water maken het baden met de ouders bijzonder fijn en geven je geliefde een veilig gevoel.

Schud wantrouwen op een speelse manier af

Als je geliefde zich niet op haar gemak voelt met het water, helpt het vaak om baden als iets positiefs te zien. Kleurrijk badspeelgoed leidt meestal af van het ongemak en kan baden in iets moois veranderen. Probeer je geliefde op een speelse manier aan het water te laten wennen zodat angst of scepsis niet de focus is en uiteindelijk verdwijnt.

We hopen dat onze tips je kunnen helpen om een ​​ontspannen badervaring te hebben met je geliefde – veel plezier met dobberen, spetteren en baden.