Wonen in een tiny house?

De stad is vol, de huurprijzen zijn hoog, de ruimte wordt schaarser. Is het alternatief een “Tiny House”?

Overal hoor ik over tiny houses die op een aanhanger passen. Iedereen is enthousiast over hoe zelfstandig het leven met hen moet zijn – je betaalt geen huur en je kunt je huis rijden waar je maar wilt. Alleen dan gaat geen van de enthousiastelingen er echt mee door. Niemand durft het aan om in het “tiny house” te stappen.

Ik ga met ons 3 maanden oude baby in een tiny house logeren.
Misschien kan ik binnenkort mijn schamele salaris sparen door een “Tiny House” te kopen en de huur te sparen! We zetten onze zoon in de kinderwagen en gaan op weg naar ons nieuwe huis.

Ons Tiny House biedt tien vierkante meter vloeroppervlak en twee verdiepingen. Links is de woonkamer inclusief de televisie, elektriciteit wordt geleverd door het Bauhaus-archief. Rechts is de keuken, daar komen we later op terug. En net boven de keuken is de slaapnis, natuurlijk iets lager dan de rest. Alles is gemaakt van hout en staat op een voor het wegverkeer goedgekeurde aanhanger.

De kosten voor een tiny house kunnen zo laag zijn als 5000 euro..

Architect en initiatiefnemer van het “Tiny House” project op de campus
Mijn eerste indruk: het gevoel buiten is alomtegenwoordig.
Als ik uit het raam kijk, kijken voorbijgangers meteen terug. En er zijn veel ramen. Het gebouw is immers ook als ontwerpschool gebouwd, zodat er veel licht is gebruikt om de schetsen te verlichten. Je voelt je waarschijnlijk als apen in een dierentuin, als voorbijgangers naar onze kleine familie kijken terwijl ze dingen opbergen.

In het algemeen is het hier zeer vertrouwd en openbaar. Als een buurman ziet dat ik hulp nodig heb in mijn glazen doos, aarzelt hij niet en geeft me bijvoorbeeld een betere kachel (nogmaals dank aan de buurman!).

Dit is die gedeelde economie waar “Tiny House” architect Van Bo ons over vertelt als we aan het begin van ons 24-uur durende experiment zijn ontwerpcursus bijwonen. “Omdat niet iedereen alles kan opslaan in zo’n kleine ruimte, deel je automatisch met de ‘Tiny House’ bewoner ernaast.” Anonieme buren worden zo snel vrienden.

Hij heeft ook een oplossing voor het gebrek aan leefruimte in de grote steden. Bij bushaltes of op openbare plaatsen is er zoveel ruimte voor ‘Tiny Houses’ of nog kleinere huisvestingsoplossingen.