Zwangerschap striae

Meestal ongewenst, maar vaak onvermijdelijk: striae, of striemen, maken deel uit van vrijwel elke zwangerschap. Bij ongeveer 90 procent van alle zwangere vrouwen treden de strepen op de huid op naarmate de baby groeit in de buik en dagelijks sterker wordt. Misschien moeten we gewoon anders over striae gaan denken! Striae is een herinnering aan een once-in-a-lifetime tijd. de ene persoon vind striae iets heel mooi’s de ander heel lelijk maar het is een feit dat er een wonder in jou lichaam is gebeurt het heeft namelijk een kind gemaakt!

Tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap gebeurt er veel in het vrouwelijk lichaam: de hormonale balans wordt min of meer volledig op zijn kop gezet, een klein levend wezen groeit geleidelijk in je en ook het uiterlijk van je lichaam verandert. Het is heel normaal dat de energiebehoefte afneemt en er ruimte gemaakt moet worden voor je opgroeiende kind.jou hele lichaam past zich aan voor het maken van een baby en striae hoort daarbij.

Hoe vormen striae zich?

Eigenlijk is het vrij eenvoudig: striae wordt gevormd wanneer bindweefsel scheurt in de onderste laag van de huid (subcutis – de laag onder de opperhuid). Dit gebeurt omdat de buik, borst, heupen, billen en dijen bij zwangere vrouwen te snel groeien voor de huid.

Hoe ziet dat eruit?

Tijdens de zwangerschap kan je een verkleuring in de kleine scheuren opmerken, meestal zijn deze plaatsen blauwrood of paars. Want wat je ziet zijn er bloedvaten die door het gescheurde onderhuidse weefsel schijnen. Na de geboorte worden deze fijne scheuren langzaam bleker en nemen ze geleidelijk een witachtige kleur aan terwijl ze littekens krijgen. Zelfs verzorgingsoliën, zalven en crèmes kunnen in dit geval slechts in beperkte mate helpen, omdat de scheuren op dit moment al zijn opgetreden. Met een speciale littekenzalf kun je er echter voor zorgen dat de striae minder in het oog springen.

Bij vrij veel vrouwen komen striae voor tijdens de zwangerschap – en zoals zo vaak bepalen onze genen of strepen optreden. Veel hangt echter ook af van de elasticiteit van de huid op het moment van zwangerschap. Het is dus niet meer dan logisch dat striae vaker voorkomt bij jonge vrouwen dan bij oudere zwangere vrouwen van wie de huid al rekbaarder is. Ook heeft een meerling een sterker effect op gewichtstoename tijdens de zwangerschap. Toekomstige moeders met een lichte of dunne huid zijn ook meer vatbaar voor strepen omdat het bindweefsel niet zo sterk is.

Waar en wanneer verschijnen striae?

Striae komt vooral voor op de buik, borst, heupen, billen en dijen. Op de borsten zien de striae er vaak uit als kleine rasters of zijn stervormig, op de buik en dijen lopen ze vrij parallel. Omdat de hormonale balans tijdens de zwangerschap verandert, kunnen er zelfs onder de beste omstandigheden scheuren op deze plaatsen optreden, omdat er meer cortison wordt geproduceerd als een hormoon, waardoor het gemakkelijker wordt voor de huid om te scheuren.

Zoals bij alle situaties tijdens de zwangerschap is er geen modelantwoord dat past bij alle vragen en zorgen. Dit is ook het geval met de striae en de vraag wanneer ze voorkomen. In jip en janneke taal: Bij elke zwangerschap is de timing anders. Meestal treden striae echter op in het derde trimester.

Kan ik striae voorkomen?

het antwoord is nee, ookal doen sommige reclame’s je anders doen geloven.
Er zijn wel tips die je kunt gebruiken je huid soepel te houden maar voorkomen kan je niet.
om het nu als iets heel vervelends te gaan zien en bang te zijn dan jij het ook gaat krijgen zou je beter je engergie kunnen steken in het bewustwording van het zwangerschapproces en het accepteert, als je dat lukt kun je mogelijke striae veel beter zien als onderdeel van het natuurlijke wonder dat momenteel in je groeit.

Toch hebben we natuurlijk ook onze beste tips voor je op een rijtje gezet zodat je striae tijdens de zwangerschap tot een minimum kunt beperken:

  • Gebruik een olie voor huidverzorging: Met een speciale zwangerschapsolie voor aanstaande moeders, kun je je huid voorbereiden op de sterke stretching.
  • Goede voeding: Let op een gezond en uitgebalanceerd dieet. Een sterke gewichtstoename in een te korte tijd moet dus worden vermeden en over het algemeen worden gecontroleerd. Het wordt dan gelijkmatig gedaan, zodat de huid geleidelijk kan uitrekken. Vitamine E is uiterst belangrijk voor de ontwikkeling van de huid.
  • Water, water, water: Het is vooral belangrijk dat je voldoende vocht drinkt tijdens de zwangerschap. De vochtbalans van de huid wordt voornamelijk van binnenuit geregeld: voldoende water = elastischer huid.
  • Rustgevende massages: Met een oliemassage verlicht je pijn en bevorder je de bloedcirculatie in de huid. Je kunt deze massages ook zien als hele intieme momenten voor jou, je kind en eventueel je partner, waardoor je band steeds sterker wordt.
  • Blijf altijd in beweging: Zorg ervoor dat je vaak beweegt tijdens de zwangerschap. Je kunt dus ook actief striae voorkomen.
  • Vermijd direct zonlicht: zonnestralen zijn niet alleen gevaarlijk voor zwangere vrouwen, maar ze hebben ook een bijzonder ongunstig effect op striae. In de zomer kun je als aanstaande moeder het beste zonnebrandcrème met SPF 50 gebruiken voor bescherming tegen de zon. en zo min mogelijk direct in de zon gaan zitten

Wat kan ik nog meer doen aan striae als het er eenmaal is?

Over het algemeen kan worden gezegd dat het niet mogelijk is om de striae die tijdens de zwangerschap zijn opgetreden volledig te verwijderen. Er zijn echter behandelingen die beweren de striae te kunnen verminderen, waaronder lasertherapie of verschillende scrubs.

Omdat het gewenste effect echter niet kan worden gegarandeerd is mijn tip om het te leren accepteren en zien als een wonderlijk iets wat je lichaam heeft gedaan.het heeft namelijk jou baby laten groeien.